perjantai 29. kesäkuuta 2012

Pieni sortuma

Lahjoja rakkaalta <3
Niin niin... Toiset leipomukset tälle viikkoa! Syyttäkää Iituntiltua! ;D Tulla tupsahti tuossa yks päivä ovelle ja toi mulle työkaluja. Hassu Iituntiltu ja niin rakas ja ihana <3 Kiitos ihana.

Tuossa paketissa on muffinssi resepti! "Cupcakes with fruit frosting - for 6-muffin pan". Niin siis vuokaleivoksia. Ja oikeesti - kuuden muffinssin taikina. No kyllähän sitä nyt kuuden muffinssin verran voi tehdä ylimääräistä per viikko!?

Suomentelin reseptin parhaan taitoni mukaan:

Taikina: voita 75 g, sokeria 75 g, 1 muna, 70 g jauhoja, 10 g mantelirouhetta, 1/4 tl leivinjauhetta, 1/4 tl soodaa, 25 ml maitoa, 25 ml vähärasvaista jogurttia (1,5%)
Kuorrutus: 60 g pehmeää voita, 150 g tomusokeria, 70-75 ml hedelmä pyrettä
(Näiden hedellä nimitys on aika lavea, ehdottavat käytettäväksi mm. mansikkaa, vadelmaa, karhunvatukkaa, persikkaa, aprikoosia. Nämä kuulemma ovat hedelmiä, jotka on helppo vaikka siivilän läpi painamalla pyreyttää... )

Tämän päivän teema tuntuu olevan;
lahjaksi saadut työvälineet ja
raaka-aineet. :)
Omistan keittiövaa'an. Olen saanut sen joskus lahjaksi isotädiltäni. Sitä en tiedä, onko se ollut alkujaan joku kylkiäis lahja vai kirpparilöytö, mutta joskus hän sen minulle lahjoitti ja mukana tuli ohjeistus, että jos sille ei ole käyttöä, niin tuoda sitten takaisin. No se on ollut pöydällä ihan esilläkin, mutta toiminut pääsääntöisesti sipulipurkkina. Ja jokun aika sitten siirsin sen kaappiin. No nythän sille tuli sitten käyttöä, kun oli noin amerikkalainen tuo ohje, että sokeritkin oli merkitty painon mukaan. (Pitää vissiin  tuo hylly käydä kumminkin pyyhkäsemässä, kun näyttää sinne vähän tomusokeria varisseen!? :D ) Hyvin tuntu toimivan. Kiitos isotäti! No kai ne olisi voinut muuttaa dl mitoiksikin nuo määrät, mutta eikö se nyt ollut hyvä, että tuli lahjalle viimeinkin käyttöä... Oikeen omassa tarkotuksessaan.

Kuppikakkujen valmistus ohjeen suomentaminen olikin hauskaa, kun piti arvuutella, että ihan tosissaanko ne käskee sen voin hakata, vai olisko se kumminkin vatkata - kun lopputulos pitäisi olla kuohkeaa?

Eli leivonta ohjeet vähän sinne päin:

Vatkaa voi ja sokeri kunnes kuohkea. Lisää muna. Yhdistä; jauhot, mantelirouhe, leivinjauhe ja sooda. Sekoita maito ja jogurtti (Käytin muuten bulgaariaa. 3,5 %, että rasvasempaa, kun ohjeessa neuvotaan.) Niin joo... pitää sekoittaa reippaasti puulusikalla. En nyt kyllä käyttänyt puulusikkaa. Noinkohan ne tällä nyt meni pieleen nämä kuppikakaut? Sitten vaan yhdistetään kaikki keskenään ja jaetaan vuokiin.
Uuni 175, kiertoilmalla 160 ja 20-25 minuuttia.

Ja muffinssi-pannu käskettiin valmistella ohjeen mukaan... Mitään ohjetta ei vain ollut. Oletan kumminkin, että siinä tarkoitetaan rasvaamista ja jauhottamista. Itse kumminkin laitoin paperiset vuuat pannun kuppeihin ja taikinan sitten niihin. Ohjeessa sanotaan, että ottaa heti pois pannusta, kun tulee ulos uunista, mutta sekin tarkoittaa varmasti versiota, jossa leivokset tehdään suoraan pannuun. Otin ne nyt kumminkin heti ylös sieltä, jäähtyvätkin varmasti nopeammin.

Pari kuorrutettua kuppikakkua.
Ne on varmaan nyt pakko sitten syödä?

Kuorrutteen teko:

Vatkaa voi ja puolet tomusokerista kuohkeaksi. (Ihan tosi? Eikö se tomusokeri pöllähdä ilmaan, jos sinne sähkövatkaajan työntää? No sekoitin aluksi haarukalla, mutta tulin sitten kumminkin siihen tulokseen, että sähkövatkain käyttöön vaan.) Sekoitetaan joukkoon hedelmäpyree ja loppu tomusokeri. Käytin äitipuoleni tekemää omena-aprikoosi hilloa. Sokeria tulee kyllä nyt enemmä, kuin jos käyttäisi vain pelkkää hedelmää, mutta tässähän lähestyy jo taas uudet sadot. Pakko käyttää noita vanhoja pois.


Melkoisen tuhtia tavaraa tuo kuorrute. Rasvaista ja makeaa. Ja sitä on kyllä enemmän kun kuudelle... Tai riippuu siitä paljonko sitä tuohon kuppikakun päälle pitäisi laittaa? Itse kuppikakku oli kyllä herkullista. Tosi kuohkea ja mukavan kostea. Mantelirouhetta olisi ehkä voinut laittaa pikkuisen enemmänkin, mutta se lienee maku kysymys.


Nam nam. Kyllä on hyvää. 

Postskriptumi

Pakko käydä vielä tänne lisäämässä, että en kyllä pysty syömään tuota kuorrutetta. Ihan liian tuhti minun makuuni. Oli kuppikakku yön yli jääkaapissa ja kuorrutus oli kivasti jähmettynyt (no tietenkin, kun sehän on suurimmaksi osaksi voita), mutta ei... Jouduin kaapimaan pois. Mutta itse kuppikakut on kyllä tähän mennessä tekemistäni, ehkä melkein suosikki. Kunnes jälleen... :)

3 kommenttia:

  1. Kiva että tuosta oli iloa :) Jotenkin kummasti tulit heti mieleen, kun tuon kaupassa näin. Enkä mä voinut sitten olla ostamatta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu... Ny mä tiedän minkä kokonen taikina pitää tehä, et tulee vaan kuus muffinssia... Sen verran voi ihan hyvin syödä kerralla. Eikö? :D

      Poista
    2. Voi voi :D Onhan se selkeästi vähemmän kuin 12 :D

      Poista